„...Vidékre is kell a jó muzsikus...”

(Bartók, 1909)

 

E szavakkal küldte tanítványát, Csikor Elemért, a kiváló zongoristát tanítani, zeneiskolát alapítani Szombathelyre a majdani névadó: Bartók Béla. Ezt tartottuk szemünk előtt, ezért dolgoztunk, s ez legyen útravalónk a következő évtizedekre is!

A 90. évfordulóra megjelent multimédiás CD-n írtak ma is aktuálisak:

"A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola 90. születésnapja visszatekintésre szólítja mindazokat, akik ma kapcsolatban állnak az ünnepelttel. Számot adni a majd kétezer éves város zeneoktatásának emberöltőnyi szeletéről, a kisebb közösség belügye is lehetne. Iskolánk - vezetői, tanárai és tehetséges növendékei révén - jóval többet vállalt a fiatalság hangszeres oktatásánál. Aki végigforgatja a régi újságcikkeket, koncertprogramokat, meghívókat, fotókat, kirajzolódik előtte az a szerep, amelyet a város életében betöltött: a kezdetek előtti magán-zeneiskolától a kétfős egyesületi iskolán át napjaink félszáznál több tanárt foglalkoztató ezertanulós iskolájáig; találkozhat mai muzsikusok kezdő lépéseivel; megcsodálhatja, hogy miként teremtettek színvonalas, pezsgő koncertéletet akár a századelőn, akár az ötvenes években. Segítette a szimfonikus zenekar megszületését, a megye zeneiskolai hálózatának kiépítését, kezdeményezője volt a zeneművészeti szakközépiskola és az Országos Koncz János Hegedűverseny életre hívásának. Tanárai és egykori növendékei ma is ott munkálkodnak e társintézményekben, együttesekben. Így joggal gondolhatjuk, ünnepünk több egy kis család bensőséges évfordulójánál, hiszen a Bartók Béla Zeneiskola meghatározója volt, s ma is fontos segítője Szombathely kultúrájának.

A technika fejlődésével a krónikás szerepe változott. Arra törekedett, hogy minél több eredeti dokumentum kerüljön az olvasó képernyőjére, melyekből ki-ki kiolvashatja a számára érdekes „történelmet”, legyen ez egy-egy hangszer oktatásában felhasznált repertoár változása, a tanárok művészi megnyilvánulásai, vagy saját egykori növendékkoncertjeinek emléke. A CD-ről megszólaltatható zenét híressé lett egykori növendékeink tolmácsolják.

Szeretnénk remélni, hogy érdekes kalandozásra hívjuk Önt, s a múlt tanulmányozása bizonnyal hozzájárulhat a holnap megvalósításához is."