Tanévnyitó beköszöntő

2020/2021

 

Kedves tanítványaink, tisztelt Szülők, tisztelt Kollégák!

Szeptember 4-én kezdetét veszi a 2020-21-es tanév. Magunk mögött hagyjuk a pihenést, nyaralást, kikapcsolódást, és e különleges nyár minden pillanatát. Az idén a járványügyi helyzet miatt talán jobban várjuk a tanévkezdést, azt hogy újra visszaálljon a megszokott napirend, diákok és a tanárok egyaránt, hétköznapi rutinnal tehessék a dolgukat. Remélem, hogy mind diákjaink, mind pedig kollégáink feltöltődve, kipihenve, várakozással telve kezdik meg az új tanévet. Mivel az iskola növendékeinek létszáma több mint a kétszerese a megengedett rendezvényi keretnek, valamint iskolánknak nincs udvara, a Tankerület egyetértésével hagyományos tanévnyitó ünnepélyt nem tartunk, e köszöntővel indítjuk el a tanévet.

Külön köszöntöm iskolánk legkisebb diákjait, akik most lépik át először a zeneiskola kapuit, azért hogy zene nyelvén tanuljanak, a zenebirodalomban barangoljanak. Kívánom, hogy mindannyian találják meg azt a hangszert tanulmányaik során, amely leginkább illik személyiségükhöz, képességeikhez, és ami a legtöbb zenei örömöt adja nekik. Kívánom, hogy kitartó szorgalmas tanulással sok szép zenei élményben legyen részük, gyakran éljék meg a közös zenélés örömét, tehetségük sikerét, és nem utolsó sorban szerezzenek új barátokat diáktársaik között. Kérem a felsőbb évfolyamosokat, hogy segítsék a kicsik tájékozódását az iskola mindennapjaiban. A tanévkezdéssel, órabeosztással kapcsolatos információkat az iskola hirdetőtábláján, honlapján mindenki megtalálja.

Az előző tanévben, tanárok, diákok megtanultuk, hogy a vírushelyzet idején hogyan, milyen módszerekkel, technikákkal tudjuk folytatni a zenei oktatást. Mi tanárok felkészültünk arra, hogy szükség esetén a digitális oktatással is zökkenőmentesen folytassuk a zenetanítást, a zenei nevelést. A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola hagyományait, magas színvonalú oktató munkáját a 2020-2021-es tanévben is szeretnénk töretlenül előre vinni. Bízom abban, hogy az idei tanév rendezvényein, hangszeres versenyein, különböző szerepléseken növendékeink meg tudják mutatni tehetségüket, felkészültségüket!

A járványhelyzet miatt elmaradtak az idei nyárra tervezett táboraink. Legnagyobb örömünkre augusztus hónapban a vonós zenekar négy napos táborozáson vett részt itt az iskola épületében. A zenekari próbákon kívül táncházzal, keramikus vezette foglalkozással és a Szombathelyi mentősök oktatásával színesedett a program.

Augusztus 27-én növendékeink „Művészcsütörtök” keretében az ISIS galéria előtti területen (belső Uránia udvar) rendezett programon léptek fel. A nyáron is szorgalmasan gyakorló tanítványaink, szóló, kamara és vonószenekari produkciókat adtak elő.

Az idei tanévben a hagyományos rendezvényeinken kívül új terveink is vannak. A tavaszi időszakban jótékonysági koncertet szervezünk a Markusovszky kórház gyermekosztálya és iskolánk alapítványának javára "Együtt - egymásért" elnevezéssel. A zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara ebben a tanévben ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját, amit szeretnénk méltóképp megünnepelni. Folytatni kívánjuk a Bécsi Komeniusz Iskolával a tavalyi tanévben megkezdett csereprogramunkat, remélhetőleg tavasszal vonószenekarunk ellátogathat Bécsbe, megismerni az intézményt, annak munkáját, eredményeit, diákjait.

Nagy örömmel tölt el, hogy a 2020-2021-es tanévtől két előkészítős csoporttal újra nyitjuk iskolánk régi telephelyét, a szombathelyi Neumann János általános iskolában.

Ahogy ezek a programok is mutatják a vírushelyzet figyelembe vételével is megteszünk mindent azért, hogy diákjaink zenei fejlődése töretlen maradjon, kellemes környezetben, jó közösségben otthon érezzék magukat a zeneiskolában.

Kérem a szülőket, hogy a tanév során továbbra is segítsék, ösztönözzék gyermekeiket zenei tanulmányaikban, odafigyelve a rendszeres gyakorlásra. Részvételükkel tegyék vonzóbbá gyermekük számára a házi koncerteket, vizsgákat. Bátorítom Önöket arra, hogy bízzanak felkészült tanárainkban, és forduljanak hozzájuk bizalommal, ha gyermekük zenei fejlődése ezt kívánja. Kérem Önöket arra is, hogy a zenetanulást nehezítő problémákkal őszintén forduljanak tanárainkhoz és az iskola vezetőségéhez, hogy a megoldásokat közösen keressük meg.

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola vezetése a színvonalas pedagógiai munkán túl, törekszik arra, hogy a város és a térség rendezvényeihez kapcsolódjon, hogy diákjaink tehetségét minél többször megmutathassuk. Fontos ez tanulóink számára azért, hogy ne csak rengeteg munkát és erőfeszítést jelentsen a zenetanulás, de örömöt, sikerélményt is nyújtson.

Az előttünk álló tanévhez mindenkinek jó hangulatot, kitartást és jó eredményeket kívánok, ezennel a 2020-2021-es tanévet megnyitom.